/ Blog / Valpreventie: 5 tips om valpartijen te voorkomen

Valpreventie: 5 tips om valpartijen te voorkomen

Wereldwijd is er elke seconde een 65-plusser die valt. Elke 11 seconden wordt er een 65-plusser opgenomen in het ziekenhuis na een val, en elke 19 minuten is er ergens ter wereld een 65-plusser die overlijdt aan de gevolgen van een val. 


Deze hallucinante cijfers maken het belang van valpreventie meer dan duidelijk. Met de volgende tips verminder je op een eenvoudige manier het risico op valpartijen.

1. De gouden regel: blijf bewegen

Bewegen is en blijft enorm belangrijk, zeker op oudere leeftijd. Spierkracht en mobiliteit spelen immers een belangrijke rol bij het voorkomen van een val.

Een half uurtje per dag bewegen betekent al een wereld van verschil. Dit hoeft trouwens geen topsport te zijn: een wandeling in de tuin van je zorginstelling, een bezoek aan de buren, een kleine omweg op weg naar de bingo-middag, … is al voldoende.Zorg daarnaast dat je regelmatig van houding wisselt. Blijft niet te lang zitten of liggen, maar sta elk half uur op en wandel even rond.

2. Houd een gezonde levensstijl aan

Gezond leven betekent niet alleen in beweging blijven. Ook je voeding speelt een belangrijke rol om je lichaam fit te houden.

Vitamine D en calcium zijn hier twee essentiële stoffen. Vitamine D neem je op via zonlicht, calcium zit vooral in melkproducten, vis, fruit en groenten (zoals pruimen en broccoli). Beperk bovendien je alcoholgebruik en las sowieso een aantal alcoholvrije dagen per week in.

3. Richt je kamer veilig in

Neem de nodige maatregelen binnen in je kamer. Zorg dat kabels netjes zijn weggestopt, haal omkrullende tapijten weg en pas op met smalle doorgangen, bv. tussen je bed en een kast.

Een paar kleine hulpmiddeltjes kunnen je ook flink vooruit helpen. Denk aan antislipmateriaal (indien er opstapjes zijn in je kamer) of handgrepen in het toilet en de badkamer.

Denk tot slot eens na over de indeling van je kasten. Welke spullen zijn het zwaarst of gebruik je het vaakst? Zet deze op een plaats waar je er makkelijk bij kan.

4. Sta stevig in je schoenen

Het spreekt voor zich dat je met stevige schoenen een betere grip hebt. Vermijd daarom hoge hakken en draag schoenen met een rubberen zool. Wees extra voorzichtig als je binnen op sokken loopt!

Onze voeten veranderen een heel leven lang. Het kan dus best zijn dat je schoenen niet meer zo goed zitten als vroeger, omdat je schoenmaat bv. niet meer hetzelfde is. Laat je eventueel adviseren bij een speciaalzaak om stevige schoenen te vinden die perfect aan je voeten passen.

5. Zorg dat je voldoende ziet

Het lijkt logisch, maar toch zijn er veel mensen die een bril met verkeerde sterkte dragen. Het gevolg? Je mist details en struikelt sneller. Ga daarom elk jaar op controle bij de oogarts om zeker te zijn dat jouw bril nog voldoet.

Hou je bril ook altijd binnen handbereik en zorg dat de glazen proper zijn. Goede verlichting in je kamer doet eveneens wonderen om valpartijen te voorkomen.

Voorkomen of genezen?

De gevolgen van een valpartij kunnen zowel lichamelijk als mentaal zwaar doorwegen. Voorkomen is daarom nog altijd beter dan genezen. Gaat het toch een keertje mis? Er zijn verschillende mogelijkheden om zo snel mogelijk in te grijpen.


Schaf een of meerdere alarmknoppen aan of vertrouw op de slimme technologie van Jane. Deze gaat nog een stapje verder dan de klassieke alarmknop, door een combinatie met temperatuur- en bewegingssensoren. Deze sensoren detecteren wanneer er beweging is in een ruimte — en dus ook wanneer er niet bewogen wordt. Zo kan er altijd snel iemand ingrijpen, ook wanneer je niet op de alarmknop kan drukken.